Bebekten Katil Yaratan Soru

[ A+ ] /[ A- ]

Özgür Gündem Gazetesi

Dicle Üniversitesi’nde sınav yaptıran Yrd. Doç. Dr. Yılmaz Polat, sorularda Ermenileri, ‘Hain’, ‘İşbirlikçi’ şeklinde suçladı. Polat, Ermeni soykırımını da ‘Hainlikleri nedeniyle tehcir edilmiş’ olarak kodladı.

Dicle Üniversitesi Tarih Bölümü’nün bahar dönemi sınavlarına giren öğrenciler, neye uğradığını şaşırdı. Sorularda Ermenileri aşağılayan ifadelere yer veren Öğretim Üyesi Polat, 1 milyon Ermeni’nin katledildiği soykırımı ise “Hainlikleri nedeniyle tehcir edilmiş, yolda açlıktan, soğuktan ölmüştür” şeklinde kodladı.

Soykırımı Meşru Gösterdi

Polat’ın öğrencilere yönelttiği soru aynen şöyle: “Osmanlı Devleti Ermeni soykırımı yapmamıştır. Ruslarla işbirliği yapan ve Osmanlı ordusunu arkadan vuran Ermenilerden bir kısmı hainlikleri sırasında, bir kısmı da Almanların teklifi ile icra edilen tehcir sırasında açlık, hastalık ve soğuktan ölmüştür.”

Bebekten Katil Yaratan Soru

Dicle Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü’nde bahar dönemi sınavlarına giren öğrenciler neye uğradığını şaşırdı. D.Ü. Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yılmaz Polat, öğrencilere Ermeni soykırımının yaralarını yeniden kanatacak bir soru yöneltti. Polat’ın Ermenileri “Hain”, “İşbirlikçi”, “Arkadan vuran” şeklinde tanımlayan soru cümlesinde, bir milyon Ermeni yurttaşın ortadan kaldırılması ise “Hainlikleri nedeniyle tehcir edilmiş, yolda açlıktan, soğuktan ölmüştür” şeklinde kodlanıyor. Sınavın birinci sorusunun sonunda ise sadece “Doğru” ve “Yanlış” şık olarak veriliyor.

Polat’ın öğrencilere yönelttiği soru aynen şöyle; “Osmanlı Devleti Ermeni soykırımı yapmamıştır. Ruslarla işbirliği yapan ve Osmanlı ordusunu arkadan vuran Ermenilerden bir kısmı hainlikleri sırasında, bir kısmı da Almanların teklifi ile icra edilen tehcir sırasında açlık, hastalık ve soğuktan ölmüştür, bir kısmı da hainlik ettikleri için Ruslarla gitmiştir ve Türkiye’de Ermeni nüfus böylelikle azalmıştır. a) Doğru b) Yanlış.”

Sınavdan sorulan sorular karşısında şaşkına dönen öğrenciler ise resmi tarihin öne sürdüğü teoriyi destekleyen soruya tepki gösterirken, haklarında soruşturma açılmasından korktukları için “Doğru” seçeneğini işaretlemek zorunda kaldıklarını belirtti.

Cinayetleri Körükler

Konuya ilişkin değerlendirme yapan Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Rober Koptaş, soruyu soran akademisyenin sorduğu sorunun resmi tarihin anlattıklarından pek farklı olmadığını, o yüzden şaşırmadığını söyledi.

Halkları hainlikle suçlayan her türlü yorumun gençlerin beyinlerine kin tohumları ekmeye yarayacağını kaydeden Koptaş, “Sokaklarda Hıristiyanları, Ermenileri yada Kürtleri temizlemek için bu kadar gönüllü kişinin var olması tesadüf değil. Hepsi bu beyin yapısının ürünü. Zirve Yayınevi, Hrant Dink’in katledilmesi, Rahip Santoro cinayeti. Bunlar ırkçı yönlendirmeler sonucunda yapılan eylemler” diye kaydetti.