Mor Efrem Manastırı yıkılma tehlikesi altında

[ A+ ] /[ A- ]

Mardin’deki Süryani Katolik Kilisesi’ne ait olan Mor Efrem Manastırı’nın yerine ‘katlı betonarme otopark’ yapılmak istendiği için kazı başlatıldı. Manastır yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya. Mardin Süryani Katolik Kilisesi cemaatinden Münir Üçkardeş, hukuki olarak olayın takipçisi olacaklarını kaydetti.

Türkiye’nin birçok bölgesinde yıllardan beridir azınlık mülkleri gasp ediliyor. Turabdin’deki Mor Gabriel Manastırı da dahil olmak üzere binlerce kilise, manastır ve mezarlıklar tahrip edildi, dönüştürüldü, yıkıldı, Diyanet’e devredildi ve satılığa çıkarıldı.

Son birkaç ayda dahi Türkiye’de yaşayan Hıristiyanlara karşı birçok nefret saldırıları oldu, üç kilise satılığa çıkarıldı, iki kilise camiye dönüştürüldü, kiliseden camiye çevrilen bir yapıda “altın var” iddiası üzerine yedi kez yasal kazı yapıldı, bir kilise yok edildi.

Son olarak da 14 Ocak günü Bursa’da bulunan bir Ermeni Kilisesi “Sahibiden.com” isimli internet sitesinde satılığa çıkarılmıştı.

“Bursa’da Kültür Sanat Merkezi/Müze/Otel Olabilecek Tarihi Kilise” başlığıyla satılığa çıkarılan Ermeni Kilisesi için 6 milyon 300 bin lira talep edilmişti.

Turabdin’de Süryanilerin sayısız kutsal mekan ve kalıntılarına yapılan saldırı ve gasplara bir yenisi daha eklendi. 1. derece tarihi eser kategorisindeki Mardin Süryani Katolik Kilisesi’ne ait olan Mor Efrem Manastırı’nda katlı betonarme otopark yapılmak üzere kazı başlatıldı.

Kazının devam etmesi durumunda manastır yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya kalacak.

Süryaniler’in Antakya Patriği Cercis Şelhet döneminde yaptırılan Manastır’ın kitabesinde, Metropolit Mor Yakup Matay Ahmardakno tarafından 1884 yılında takdis edildiği biliniyor.

Mimarisinin Deyrulzafaran Manastırı’na benzetildiği bilinen ve geniş bir alana yayılan Manastırın güney kesiminde büyük bir kilisesi de mevcut.

1969’da istimlak edildi

1969 yılında da Mor Efrem Manstırı’na ait yanındaki arazi mahkeme kararıyla ‘Yeşil Saha’ beyanıyla cebri istimlak edildi.

Diyarbakırkapı Mahallesi’nde bulunan Manastır, 1884’ten 1912’ye kadar kullanıldı.

Üçkardeş: “Hukuki olarak takipçisi olacağız”

Mardin Süryani Katolik Kilisesi cemaatinden Münir Üçkardeş şunları söyledi:

“Manastır, 1884 -1912 yılları arasında kullanılmaktaydı. Birinci cihan harbinde tahliye edildi ve 1969 yılına kadar garnizon hapishanesi askeri hastane olarak kullanıldı.”

Üçkardeş, Mardin Süryani Katolik Kilisesi Vakfı’nın konuya dair hukuki işlemlere başlanıldığını aktardı.