Grup Yorum 25. Yaşını Kutladı

[ A+ ] /[ A- ]

Sayat TEKİR
Agos Gazetesi

Grup Yorum, 12 Haziran Cumartesi günü kuruluşunun 25. yılı nedeniyle İnönü Stadyumu’nda bir konser verdi. Konsere katılan 55 bin kişi hep birlikte Grup Yorum’un marşlarına ve şarkılarına eşlik ederken, sahnede de kalabalık bir sanatçı topluluğu bulunuyordu.

Grup Yorum’a, Orhan ?allıel yönetimindeki ‘İstanbul Symphony Project’ orkestrasının 60 kişilik ekibinin yanı sıra Ruhi Su Dostlar Korosu, Yasemin Göksu, Ali Primera, Suavi, Nejat Yavaşoğulları, Zeynel Aba, Ali Ekber Eren, Sevcan Orhan, İbrahim Karaca, Erdal Bayrakoğlu, Nedim Saban, Haluk Levent, Birol Topaloğlu ve Tuncel Kurtiz eşlik etti. Konserde Ruhi Su Dostlar Korosu ‘?işli Meydanı’nda Üç Kız’, Suavi ‘Bu Memleket Bizim’, Nejat Yavaşoğulları ‘Büyü’, Venezulelalı müzisyen Ali Primera ‘Hasta Siempre’ ve ‘El Aparecido adlı şarkıları seslendirdiler. Tuncel Kurtiz ise Ümit İlten’in ‘Geçit Yok’ adlı şiirini okudu.

Grup Yorum’un gitaristi Muharrem Cengiz, tutuklu bulunduğu Trabzon Cezaevi’nden telefon bağlantısıyla konsere katılırken, Venezuela Komünist Partisi Genel Sekreteri Oscar Figuara’nın konsere gönderdiği mesaj da okundu.

Konserin ikinci bölümünde DİSK Genel-İş Sendikası Genel Başkanı Erol Ekici, Grup Yorum’un 25 yıllık mücadelesinin önemini vurguladı. Ekici, Grup Yorum’un Türkiye’deki demokrasi mücadelesine omuz verenlerin sesi olduğuna dikkat çekerken, konuşmasının bir bölümünde Hrant Dink’e de yer verdi ve Grup Yorum’un halkların kardeşçe yaşaması için mücadele verenlerin sesi olduğunu söyledi.

55 bin kişinin dinlediği dört saate yakın süren konserin organizasyonu da oldukça başarılıydı. Türkülerin ve marşların yanı sıra dans performanslarının da yer aldığı sahnenin iki yanına kurulan dev ekranlardan müzisyenler ile Türkiye ve Dünya devrimci harketlerinin sembol isimlerinin görüntüleri yansıtıldı.

1980 askeri darbesinin henüz izlerinin silinmediği bir dönemde, 1985’te kurulan Grup Yorum, bir müzik grubu olmanın yanı sıra Türkiye’deki devrimci mücadele içerisinde de yer aldı. Eylem ve grevlere müzikleriyle katılan grubun üyeleri sosyalist duruşları sebebiyle pek çok kez göz altına alındı, yargılandı ve hapis cezalarına çarptırıldı.