“Seçimde Soykırım Tartışması”ndan Şikayete Mahkumiyet

[ A+ ] /[ A- ]

BİA Haber Merkezi

Lyon Mahkemesi, Belediye seçimlerinde adayken kendisine “Ermeni Soykırımı”nı sorarak engellemeye çalıştığı gerekçesiyle Belediye başkanı Bret’i şikayet eden Sırma Oran-Martz’ın kendisini haksız buldu. Oran, “sonuna kadar hakkımı arayacağım” dedi.

Lyon Asliye Ceza Mahkemesi, kendisine “Ermeni Soykırımı” konusunda görüşleri sorarak Villeurbanne Belediyesi seçimleri öncesinde engel çıkardığı gerekçesiyle Belediye başkanı Jean-Paul Bret’i dava eden Sırma Oran-Martz’ı mahkum etti.

3 Kasım 2009’da Lyon’da yaşanan tartışmalarla ilgili Bret’i beraat ettiren mahkeme, “ayrımcılık” ve “engelleme” iddialarıyla açılan davada Oran-Martz’a hakkında, “şikayet hakkını kötüye kullandığı” iddiasıyla 20 bin avro ödeme cezası verdi.
Oran-Martz şikayet etti; haksız bulundu

Lyon Bölgesi’nde çıkan Le Progres gazetesine göre mahkeme, Bret hakkında açılan davayı haksız bularak, çeşitliliği temsil eden Lyon gibi bir kentin belediye başkanı olarak seçilmiş olduğunu, bu kişinin Fransa’nın resmi politika olarak “Ermeni soykırımı”nı tanıdığını açıkladığı 2001 yılına ait yasanın oluşturulmasında bizzat destek verdiğini bildirdi.

Gazete, bu tutarın mahkeme giderleri, para cezası, tazminat tutarı ve karar ilamını kapsadığını duyurdu.

Hakim Fernand Schir’in başkanlık ettiği mahkeme, “çok sayıda tarihçinin” Türk hükümetinin tavrınıysa “soykırımı inkar” olarak değerlendirdiklerini de tutanağa geçirdi.
Belediye seçimlerinde “Soykırım” sorusu

Liste başında bulunan önceki belediye başkanı Bret, Yeşillerin (Les Verts) Sosyalist Partisi’yle (PS) ittifak yaptığı Mart 2008’deki Belediye seçimlerinde aday listesinde yer alan Sırma Oran-Martz’tan 1915’de yaşanan Ermeni tehciri konusundaki düşüncelerini sordu.

Türk kökenli olan Oran-Martz ise, bu talebin kendisine yönelik bir ayrımcılık içerdiğini ve seçilmesinin haksız şekilde önlenmeye çalışıldığını savunmuştu.
Oran-Martz: Gerekirse AİHM’e gideceğim

Milliyet gazetesi, Oran-Martz’ın kararı “utanç verici bir karar” olarak değerlendirerek, “Bu karar yenir yutulur gibi değil. Mahkeme benim anlattıklarımı kesinlikle dinlemedi. Fransız olarak geldim ve Tük orijinli olduğum için bana soru soruldu. Bu ayrımcılıktır. Politikada ayrımcılık artık bitmeli” dediğini bildirdi.

Oran, sesi duyurmaya sonuna kadar çalışacağını ifade ederek gerekirse Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvuracağını açıkladı.