‘Bir halkın birlikte yaşama umudu yıkılıyor’

[ A+ ] /[ A- ]

Gerçek Gündem

Ermeni çocukların evi Tuzla Ermeni Çocuk Kampı (Kamp Armen) yıkılıyor. Bugüne kadar yüzlerce çocuğun yetiştiği kampta, 1915 sonrası Anadolu’da eğitim alma imkânı kalmayan yoksul çocukların eğitim alabilmeleri sağlanmış, yetim çocukların yetişebileceği bir ortam yaratılmıştı. Hrant Dink ve Rakel Dink bu kampta tanışmıştı… Ermeni çocukların yuvası olan bu kamp artık başka çocuklara ev sahipliği yapamayacak.

HUKUK MÜCADELESİ YILLARCA SÜRDÜ

Peki, bu Kamp neden yıkılıyor? Kaynaklara göre; Gedikpaşa Ermeni Protestan Kilisesi Vakfı’nın 1962 yılında İstanbul Valiliği ve Vakıflar Genel Müdürlüğü’nden gerekli izinleri alarak satın aldığı Kamp, 1971 yılında Yargıtay 2. Hukuk Dairesi’nin aldığı bir kararla tehdit altına girdi. Yargıtay, vakıf senetleri bulunmayan cemaat vakıflarının 1936 beyannamelerinin vakıf senedi olarak kabul edilmesini onaylamıştı. Buna göre, 1936 beyannamelerinde bağış kabul edeceklerine dair açıklık bulunmayan cemaat vakıfları, doğrudan ya da vasiyet yoluyla gayrimenkul edinemeyeceklerdi.

Böylece cemaat vakıflarının 1936’dan sonra edindikleri gayrimenkullere el konuldu, bunlardan biri de eski sahibi Sait Durmaz’a iade edilen Tuzla Çocuk Kampı’ydı. Birçok kez el değiştiren kamp, yıllarca süren hukuk mücadelesi sonuçsuz kalınca yıkımla karşı karşıya kaldı. İddialara göre, Kamp yerinde villa yapılacak.

“RANTA PEŞKEŞ ÇEKİLMESİNE İZİN VERMEYECEĞİZ”

Yıllarca Ermeni çocuklarına yuva olan Kamp’a dün sabah iş makineleri girdi. Ancak demokratik kitle örgütleri ve Ermeni gençlerin tepkisi üzerine yıkıma ara verildi. Geceyi Tuzla’da geçiren Ermeni gençler, sabaha kadar nöbet tuttu. Nor Zartonk, Dört Ayaklı Şehir ve İstanbul Kent Savunması Ermeni gençlerin nöbetine destek verdi.

Gerçek Gündem’e konuşan gençler, yıkım durdurulana kadar eylemlerini sürdüreceklerini belirtiyor. Nor Zartonk Ermeni İnsiyatifi’nden Arno Kalaycı, asıl amacın rant olduğunu söylüyor. “Bu kampın ranta peşkeş çekilmesine izin vermeyeceğiz” diyen Kalaycı, yıkımın bir an önce durdurulmasını istiyor.

“YIKILAN BİNA DEĞİL, UMUTLARIMIZ…”

Arno Kalaycı, Kamp’ın önemini şu sözlerle anlatıyor: “ Bu Kamp’ta Ermeni çocukların büyük emeği var. Bu ülkenin bütün çocukları için, burası yeniden bir kampa dönüştürülmeli. Burası bir bina olarak görülmemeli. Birlikte yaşamın sembolüdür bu Kamp. Siz burayı yıkarak bir binayı değil, bir halkın birlikte yaşama umudunu yıkarsınız. “

KAMPIN ESKİ ÖĞRENCİSİ DE KONUŞTU

Gerçek Gündem’e konuşanlar arasında Kamp’ın eski öğrencisi de vardı. Garabet Orunöz, Tuzla’daki Ermeni yetimhanesinde yetişmiş. Burada Hrant ve Rakel Dink’i tanımış. Orunöz, 8 yıl yaşadığı Kamp’ın yıkılmasına tepkili. Kamuoyu ve iktidara Tuzla’daki Armen Kampı alanında villa yapımına karşı duyarlılık çağrısında bulunan Orunöz, “İnsanların hala vicdanlarını kaybetmediğini düşünüyorum. Yıkıma karşı vicdanlara sesleniyorum; bu yıkımı durduralım” dedi.

Öte yandan, Kamp’ın yıkılmasına karşı change.org sitesinde “Kamp Armen Yıkılmasın” başlığıyla bir imza kampanyası başlatıldı.