Ermenistan’lı 6 asker Azerbaycan tarafından esir alındı

[ A+ ] /[ A- ]

Ermenistan Savunma Bakanlığı Basın Servisi 6 Ermenistan askerinin Azerbaycan tarafından esir alındığını açıkladı.
Açıklamaya göre olay 27 Mayıs sabahı erken saatlerinde meydana geldi.

Açıklamada “Geğargunik idari bölgesinin sınırlarında Ermenistan Silahlı Kuvvetleri mühendislik çalışmaları gerçekleştirirken Ermenistan sınırları içinde bulunan 6 Ermeni asker Azerbaycan ordusu tarafından esir alındı” dendi.

Esir alınan askerlerin isimleri şöyle: A.N. Abgaryan, I.A. Sargsyan, V.V. Sargsyan, B.S. Ohanyan, A.G. Budoyan ve V.O. Rafayelyan. Esir düşen Ermeni askerlerin iadesi için Savunma Bakanlığı harekete geçti.

Azerbaycan, askerlerin sınırı geçtiğini söylerken, Ermenistan makamları bu açıklamayı reddediyor.

Ermenistan Savunma Bakanlığı Azerbaycan’ın açıklamalarına yanıt olarak olayın geçtiği yeri gösteren bir harita (saat ve tarih yazılı olan bölge) yayınladı:

Ermenistan bir süredir Azerbaycan askerlerinin sınır ihlali gerçekleştirip Ermenistan topraklarına sızdığını belirtiyor. İhlaller son iki günde silahlı çatışmalara dönüştü ve 2 Ermenistan askeri hayatını kaybetti.

Son gelişmelerin ardından Aydınlık Ermenistan İttifakı lideri Edmon Marukyan parlamentodaki tüm partilerin liderlerinin katılımıyla özer bir Güvenlik Konseyi toplantısı yapılmasını talep etti.

Ermenistan Başbakan Vekili Nikol Paşinyan ise kabine toplantısında yaptığı açıklamada, gelişmelerin Ermenistan’ın toprak bütünlüğüne ve egemenliğine tehdit oluşturduğunu söyledi.

Paşinyan, “Bu uluslararası hukukun ciddi bir ihlalidir, sorunu çözmek için uluslararası imkanlar da dahil tüm adımları atacağız” dedi.

Öte yandan Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü’nün (KGAÖ) Basın Sekreteri Vladimir Zaynetdinov, Ermenistan Başbakan Vekili Paşinyan’ın, KGAÖ hakkında dile getirdiği açıklamalarına değinerek, istişarelerin henüz devam ettiğini vurguladı.

Zaynetdinov, “Başbakan Vekili Nikol Paşinyan’ın açıklamaları dikkate alındı. KGAÖ Kolektif Güvenlik Konseyi Başkanı Emomali Rahmoni’nin talimatlarına göre çalışmalar devam ediyor” ifadelerine yer verdi.

Ermenistan Parlamentosu’nda konuşan Paşinyan, KGAÖ mekanizmalarının, sınırda oluşan durumun çözülmesine izin vermemesi durumunda Ermenistan’ın, Birleşmiş Milletler’e başvurabileceğini söylemişti. KGAÖ “eylem hızından” memnun olmadığını dile getiren Paşinyan, örgütün Ermenistan sınırlarıyla ilgili net bir yaklaşım da sergilemediğini ifade etmişti.

Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü ya da kısaca KGAÖ (İngilizce: Collective Security Treaty Organisation), 7 Ekim 2002 tarihinde altı Bağımsız Devletler Topluluğu ülkesi (Rusya, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan, Belarus ve Ermenistan) tarafından kurulan hükûmetlerarası bir askerî ittifak.

Kaynak: Ermenistan Kamu Radyosu, Ajanslar, Ermenihaber.am, Agos