Sevan AtaoÄŸlu
Bursa’da Ermeni, Rum, Türk kadınların direniÅŸi sinemada. Metin YeÄŸin’in yazıp yönettiÄŸi “Grev” filmi, dağıtım engeline raÄŸmen dayanışma sayesinde az sayıda sinemada gösterime girdi.
‘Grev’, Osman İmparatorluÄŸu’nun son döneminde kötü çalışma koÅŸullarına karşı birlikte direniÅŸ gösteren Müslüman ve gayrimüslim kadınların hikayesini konu ediyor. Farklı karakterler üzerinden kadınların gösterdikleri eÅŸsiz direniÅŸin anlatıldığı filmin konusu şöyle:
Sufrajet* nedeniyle başı belaya giren İngiltere vatandaşı Sarah, ülkesinden ayrılarak göstermelik bir evlilik yaptığı eÅŸi John’un yanına Bursa’ya gider. John ise aynı zamanda Düyun-u Umumiye’nin yöneticisidir.
Bursa’da ipek imalatında çalışan biri Rum diÄŸeri Ermeni iki işçi lideri Sofia ve Zabel, işçilerin sözcüsüdür. Çalışma koÅŸullarının kötülüğüne tepki olarak baÅŸlayan grev, kentteki az sayıda Ermeni ve Rum sosyalistin de katkılarıyla dokuma ve diÄŸer departmanlara da yayılıyor ve beÅŸ bin işçinin katılımına ulaşıyor.
Film, Bursa’da örgütlenen bu ilk grevin hikâyesini, Selanik doÄŸumlu bir İspanyol olan II. Enternasyonal’in bir temsilcisinin gözünden anlatıyor. Bu temsilciyi “La Casa de Papel” dizisinde Lizbon karakterini canlandıran Itziar Ituño MartÃnez oynuyor. Tara DemircioÄŸlu da oyuncu kadrosunda yer alıyor.
Filmin hangi sinemalarda gösterimde olduÄŸunu, seans bilgilerini Twitter’da Metin YeÄŸin’in hesabından takip etmek mümkün. Birçok sosyal medya kullanıcısı da filmin daha çok salonda gösterime girmesi için kampanya baÅŸlatmış durumda.
20. yüzyılın başlarında Birleşik Krallık ve ABD’de kadınların seçme ve seçilme hakkını savunan kadın hakları savunucuları süfrajet olarak nitelendirilmiştir. Süfrajet hareketleri ağırlıklı olarak orta sınıftan gelen kadınlar tarafından yürütülmüştür.
Kaynak: Agos